Kıbrıs IVF Tüp Bebek Merkezi
Günümüzde 5 kişiden neredeyse 4 kişinin çocuğu olmamaktadır. Bu sebeple tüp bebek merkezine oldukça fazla başvurular yapılmaktadır. Başarı oranı oldukça yüksek Kıbrıs IVF Tüp Bebek Merkezi en çok tercih edilenler arasındadır.
Çocuğu olmayanlar hemen panik yapmamalıdır. Öncelikle kadın bir jinekoloğa görünmelidir. Erkek ise bir üroloğa muayene olmalıdır. Doktorun baktığı testlerden sonra önerilen tedaviler ve ilaçlar kullanılmalıdır. Gebe kalmak için en önemli faktör stresli ortamlardan uzak durmaktır.
Kadınların üreme organları her zaman gebe kalmamaktadır. Kadın üreme organları sistematik olarak 1 ayda sadece 3 ve 4 günde hamile kalabilir. Kadınların yaşadıkları adet döngüleri en az 24 gün en fazla 38 gün olabilir. Eğer 24 günden az 38 günden fazla ise bir hekime görünmelidir.
Yumurtalık kısmında oluşan ve olgunlaşan yumurta hücresi bir kanal gibi tüpün içerisinden geçerek rahme atılır. Adetin 1. Gününden saymaya başlayarak 14. Gün hamile kalmak için uygun ve elverişlidir. Fakat herkesin aynı aralıklarla adet görmediği bilindiğinden bu günler toplam adet günlerini ikiye bölerek bulunabilir. Spermle tüp içerisinde karşılaşan yumurta hücresi birbirlerine özlerini bırakarak embriyo oluştururlar.
Telefon ve tabletlere kurulan bazı regl dönemi uygulamaları hamile kalma günlerini otomatik olarak hesaplamaktadır. Bunun yanı sıra ovülasyon testi denilen gebelik testine benzer testlerle yumurtlama takip edilebilir.Ovülasyon testleri idrardan bazı hormonlara bakılarak yapılmaktadır. Aynı gebelik testi gibi kaset tipidir. Adetin 6. Gününden itibaren yapılamaya başlanır. Testin üstünde kırmızı çizgi hazırdır. İdrar damlatıldıktan sonra 2. Kırmızı çizgi çıkar. Bu çıkan çizgi pembe renk olarak görünür ve yumurtlama gününe doğru koyulaşır. En koyuyu kırmızı görüldüğü an gün aşırı ilişki denenmelidir. İlişkiden 12 gün sonra gebelik testi ile sonuç öğrenilebilir. Cinsel ilişkiden sonra yarım saat hiç kalkmadan yatılmalıdır.
Tüp Bebek Merkezine Ne Zaman Başvurulmalıdır?
Yeni evlenen 25 yaş altı çiftlerin en az korunmasız 1 yıl boyunca düzenli cinsel ilişki yaşanmalıdır. 30 yaş üzeri çiftlerin 6 ay boyunca korunmasız cinsel ilişki yaşanmalıdır. Gebelik yaşanmıyorsa öncelikle bir jinekoloğa ve üroloğa çiftler başvurur daha sonra doktorları duruma göre önce yumurta takipli gebelik, aşılama ve en son tüp bebek önerir.
Yumurta Takipli Gebelik Ne Demektir?
Adetin 3. Gün jinekoloğa gidilir. Öncelikle rahim ve yumurtalıklara ultrason ile bakılır. Kişinin durumuna bağlı ya hap ya da göbek deliğinin çevresine vurulacak hormon içeren ilaçlarda yumurtalıklar uyarılmaya başlar. 2 günde bir kontrol edilmeye başlanır. En fazla 3 yumurta oluşturulur ve yumurtalar 20 mm olması beklenir. Yumurtalar gerekli boyuta ulaştıktan sonra çatlatma iğnesi yapılır ve 48 saat sonra doğal yolla cinsel ilişki beklenir. Gün aşırı ilişkide 12 gün sonra gebelik testi yapılabilir.
Aşılama Nasıl Yapılır?
Aşılama da adetin 3. Günü doktora muayene ile başlar öncelikle yumurtalık ve rahme bakılır. Karın bölgesinden vurulacak hormon içeren iğnelere başlanır. Yumurta takibinde olduğu gibi 3 tane yumurta oluşması beklenir. Yumurta boyutları 17 mm ile 20 mm olduktan sonra çatlatma iğnesi vurulur.
Çatlatma iğnesinden sonra yumurta hücresi yumurtalıktan ayrılarak tüplere doğru ilerler 48 saat sonra çift tekrar hastaneye gelir ve erkekten sperm hücreleri alınarak laboratuvara bırakılır. Spermlere laboratuvar da yıkama işlemi yapılır ve solüsyonlar içine konur.
Bu sayede sperm hücrelerinin hızları ve canlılığı artar. Hazır olan sperm hücresi kadının vajinasından ince bir katater ile rahim iç kısmına püskürtülerek bırakılır. 12 gün sonra gebelik testi ile sonuç öğrenilebilir.
Yumurta takibi ve aşılamaya rağmen eğer gebelik oluşmaz ise artık çift tüp bebek merkezine yönlendirilir.
Girne IVF tüp bebek merkezi çiftleri güler yüz ile karşılayarak öncelikle önceki tedavilerini incelerler daha sonra çifti tekrar muayene eder doktorlar. Öncelikle gebeliğe engel olan sebeplerin saptanması gerekmektedir.
Gebeliğe neler engel olabilir?
Sebepsiz kısırlık
Sperm hücrelerinin hareketsiz olması
Sperm sayısının düşük ya da çok az olması
Yumurtlama da sorunlar
Polikistik over sendromu
Rahimde bulunan kistler
Tüplerin tıkalı olması
Rahim şekil bozuklukları
Tüp Bebeğe Başlarken Neler Yapılır?
Tüp bebeğe adetin 3. Günü başlanır. Karın çevresinden yüksek dozda hormon ilaçları barındıran iğneler verilmektedir. Tüp bebekte amaç maksimum düzeyde yumurta elde etmektir ne kadar çok yumurta elde edilirse tedavi o kadar pozitif ilerlemektedir. Hormon ilaçları vurulurken yumurta boyutları 17 mm ile 20 mm olduğunda çatlatma iğnesi vurulur ve artık yumurta toplama işlemi yapılmalıdır.
Yumurta toplama işlemi yaklaşık olarak 20 dakika anestezi altında yapılmaktadır. Rahime ince bir çubukla girilir ve rahim delinerek yumurtalıklara geçer. Bütün yumurtalar toplanır. Yumurta toplama işlemi yapılırken erkekte bu sırada özel odalarda sperm örneği verir.
Toplanan yumurtalar ve alınan spermler laboratuvara gider. Laboratuvar ortamında bütün yumurtlar spermle döllenmesi sağlanır ve bir gün beklenir. Ertesi gün döllenen yumurta sayılarına bakılır.
Döllenen yumurtalara bazı kalite değerleri verilmektedir. Bu değerler a. b. c ve d ‘dir. rakamla verilen değerler ise 1, 2, 3, 4, 5 ‘tir. En iyi embriyo 5 aa kalitedeki embriyo olarak görülmektedir. Embriyoların 5. Güne gelmesi beklenir ve 5. Güne gelen embriyoların hepsi dondurulmak üzere dondurucuya konur.
Anne Adayına Bu Sırada Ne Yapılır?
Anne adayına rahim dinlendirme işlemi uygulanır. Yumurta toplamadan sonra 2 adet beklenmesi durumuna rahim dinlendirilme işlemi denir. Bunun sebebi ise yumurta toplanırken rahim duvarının delinmesidir. Eğer hemen taze transfer yapılır ise rahim kendisini tedavi etmek için hücrelerini gönderir. Embriyo konulduğunda embriyo beslemeyi ikinci sıraya atmaktadır. Bu sebeple olumsuz negatif sonuçlar alınabilir.
Anne Adayı 2. Adeti Gördükten Sonra Neler Yapılır?
Anne adayı yumurta toplamadan sonra 2. Adeti gördükten sonra adetin 3. Günü tekrar doktoruna gider ve muayene olur. Eğer rahmin durumu uygun görülürse bu sefer rahim kalınlaştırmak amaçlı bazı hormon ilaçları verilir. Bu hormon ilaçları hem iğne hem de hap olmaktadır. Adetten yaklaşık 12 gün sonra rahim kalınlaşması istenilen mm ulaştığında embriyo transferi için uygundur.
Donmuş Embriyo Transferi Nasıl Olmaktadır?
Donmuş embriyo transferi için rahim kalınlaştırma istenilen düzeye geldikten sonra transfer için dondurucudan kalitesi en yüksek embriyo çıkarılır ve yavaş yavaş çözülmesi beklenir. Transfer yapılacağı zaman anne adayı yaklaşık olarak 2 litre su içer ve idrara sıkışması beklenir.
Anne adayı gerekli koşulları sağladığında rahime ince bir katater yardımı ile girilir ve embriyo rahmin en kalın yerine bırakılır. Bırakılan embriyo ertesi gün rahim iç duvarına gömülmesi beklenir. Donmuş embriyolarda en erken 7. Günde gebelik durumu pozitif çıkabilir ama en doğru sonuç için 12. Gün gebelik testi yapılmalıdır.
Transferde sonra ağır eşyalar kaldırılmamalıdır. Günlük hayatına kişi devam etmelidir. Gerekli verilen ilaçlar kullanılmalıdır. Doktor ve embriyoloğun dediklerine uymalıdır. Tüp bebek yatmayı gerektiren bir işlem değildir. Kan akışının sağlanıp embriyonun yerleşmesi için mümkün olduğunda hareketli olunmalıdır. Doktorların dışında söylenen hiçbir şeye kulak asılmamalıdır.